Så når startet eventyret? Vi reiser tilbake til året 1982; da Falklandskrigen brøt ut, Spielbergs "E.T." hadde premiere på norske kinoer, og vår alpintstjerne Aksel Lund Svindal ble født. 

Commodore 64 ble introdusert på messen "The Consumer Electronics Show" i Las Vegas 7. januar, og ble senere lansert i november samme år. Maskinen var ment å skulle ta opp konkurransen med Atari, hvilket allerede hadde et godt grep om spillentusiaster allerede tilbake fra 70-tallet. Nå ville Commodore International produsere en raskere maskin, hvorav C-64 kunne by på hele 64 kilobyte (det tilsvarer snaue tre sekunder av en musikkfil i dagens mp-3 format). Dette ville gi Commodore 64 raskere prosessor og dermed adskillig bedre spillgrafikk.

Saken fortsetter under bildet:

Prisen ble ved lansering satt til rundt 6000 norske kroner (1982-kurs), men etter kun kort tid ble prisene nedjustert mot "bare" 3000, det skjedde høsten 1983 og var en medvirkende årsak til at salget virkelig skjøt fart, også her i Norge. Dette ble for mange inngangsporten til den moderne "dataverden". 

De mange etterhvert legendariske spilltitlene gjorde også sitt til at Commodore 64 satte sitt preg på dette tiåret. Vi lekte oss med spill som "Commando", "1942", "Ghost'n Goblins", "Blue Max" og "Last Ninja.

Men det var først da "Summer Games" dukket opp i 1984 at denne spillmaskinen skulle prege et helt tiår. Der konkurrerte inntil 8 stykker mot hverandre i alt fra stavhopp og stup til roing og ikke minst joystick-killeren løping..

Saken fortsetter under bildet:


Allerede året etter, i 1985 var det klart for oppfølgeren "Summer Games II". Deretter kom EPYX-suksessene på løpende bånd: "Winter Games", "California Games" og "World Games" for å nevne noen.

Forskjellige Commodore-modeller som Amiga 500 og andre konkurrenter tok etterhvert over for den nå legendariske spillmaskinen Commodore 64, men fortsatt eksisterer det forskjellige nettfora rundt om i verden som dyrker den nå over 30 år gamle spillmaskinen, og fremdeles gis det ut ny programvare. Sitter du tilfeldigvis med en 64 på loftet, men ikke bruker den så selges de for adskillig mer enn du ga for den nå om dagen, dette har etterhvert blitt et verdifullt klenodie fra 80-tallet..

Denne maskinen er nok allikevel nå kun et godt minne for de fleste av oss, men del gjerne dine fantastiske spilløyeblikk med andre. Hva var ditt favorittspill? Eller hvor mange joysticks kasta du i veggen?? 

Flere kanaler